Aurinkopaneelien ostajien kiinnostus sähkönkäytön ohjaamiseen heräämässä

Pohjanmaalla kevät tekee tuloaan ja kiinnostus aurinkopaneeleita kohtaan vilkastuu sen myötä. GEF Kumppanimme Kauhavan Sähkösuunnittelu Oy osaa aurinkosähkön. Yritys asensi pelkästään jo viime kesänä noin 2500 aurinkopaneelia ja nyt valmistaudutaan uuteen kauteen. Mikä innostaa asiakkaita aurinkovoimalan hankintaan?

– Ehkä viime kesänä taustalla oli halua tehdä omia ekotekojakin, mutta ylivoimaisesti tärkein syy aurinkopaneeleiden hankintaan oli sähkölaskun pienentäminen. Se oli ymmärrettävää korkean sähkön hinnan aikana. Voimalakokokin kasvoi hiukan aikaisemmasta, sillä tuottoa sai aikaan mukavasti myymällä tuotettua aurinkosähköä takaisin verkkoon mahdollisimman paljon, muistelee Kauhavan Sähkösuunnittelun yrittäjä Toni Arvola.

– Sähkön säästäminen on painavin syy edelleen. Nyt kannattavinta on mitoittaa voimala kuitenkin oman sähkönkäytön mukaan, sillä tulevaa sähkön hintaa on vaikea arvioida.

Ohjaamalla omaa sähkönkäyttöä saa enemmän tuottoa

Asiakkailla aurinkovoimalan hankinnassa painavat tuotteiden laatu ja asennuksen luotettavuus. Arvolan mukaan myös kiinnostus sähkönkäytön ohjaamiseen on heräämässä. Viime vuonna noin 75 prosenttiin voimaloista yhdistettiin jo GEF Vision – energianhallintapalvelu voimalan tuotannon seuraamista ja/tai sähkönkäytön ohjaamista varten. Noin 10 prosentissa kohteista tehtiin tuotannon seurannan lisäksi sähkönkäytön ohjauksia.

-Yleisimmin käytetään vesivaraajan ohjausta. Aurinkovoimalan tuottamaa energiaa saadaan näin varastoitua lämpönä varaajaan. Palvelussa ohjausperusteena voi olla sekä oma aurinkosähkön tuotanto että sähkön spot-hinta. Esimerkiksi jos hintarajaksi asetetaan vaikkapa 15 senttiä/kWh, niin silloin, kun sähkön hinta on sen alle, varaaja lämpenee aurinkosähköllä. Jos hinta nousee rajan yli, myydään tuotettu aurinkosähkö verkkoon, selvittää Arvola.

Asiakkaiden kokemukset energianhallintapalvelusta ovat olleet positiivisia. Arvolan mukaan tekniikka on varmatoimista ja jos jotain häiriöitä on ollut, ne on korjattu nopeasti. GEF Visionin avulla aurinkosähkön tuotannon seuraaminen on helppoa ja koukuttavaa. Sähkönkäytön ohjaus avaa uusia mahdollisuuksia hyötyä sähkön hinnanvaihteluista.  Palvelua on myyty myös talouksiin, joissa ei ole omaa aurinkosähkön tuotantoa.

– GEF Visionin hyödyntäminen tuottaa rahaa asiakkaille. Sen käyttö myös sähköauton latauksen ohjauksessa on kannattavaa, vinkkaa Arvola.

Mikä tällä hetkellä tekee aurinkosähköinvestoinnista kannattavan? -Aurinkosähkön tuotanto vähentää omaa sähkönkäyttöä. Se on ainut investointi, jonka avulla saa tällä hetkellä 10 % tuoton sijoitetulle pääomalle, sanoo Toni Arvola. – Investointi nostaa myös talon arvoa. Tänä päivänä on vaikea myydä eteenpäin sähkölämmitteistä omakotitaloa, jos siinä ei ole omaa aurinkovoimalaa.

Kauhavan Sähkösuunnittelu – GEF Kumppani Pohjanmaalla

Toni Arvola on Kauhavan Sähkösuunnittelun yrittäjä kolmannessa polvessa. Yrityksen perusti Tonin isoisä vuonna 1985. Toni jatkoi isänsä jälkeen toimintaa, jonka painopiste on laajentunut sähköasennuksista ilmalämpöpumppujen asennuksiin ja viimeisimmän viiden vuoden aikana vahvasti aurinkosähköön.

– Luotettavuus ja ehdottoman ammattitaitoinen asennus ja työn jälki on meillä erityisen tärkeää, jo pitkien perinteidenkin takia. Sähköasennuksia ja ilmalämpöpumppujen asennuksia tehdään vielä jonkin verran talviaikaan, mutta aurinkovoimalat työllistävät kesäkauden.

Yritys on toimittanut paneeleita jo 130 omakotitaloon ja muutamaan liikerakennukseen. Lisäasentajia ei kuitenkaan olla palkkaamassa, vaikka kysyntää onkin.

– Haluan säilyttää laadun. Olisi vaikea vastata muiden tekemisestä, sillä haluan olla varma, että työ on tehty varmasti kunnolla, miettii Arvola.

– GEF on ollut meille hyvä kumppani. Tuotteet ovat laadukkaita ja toiminta luotettavaa. Meillä toimituksetkaan eivät ole kertaakaan viivästyneet tavarapulan takia. Uusien palveluiden avulla asiakkaamme saavat entistä enemmän hyötyä aurinkosähköstä ja oikein ohjatusta sähkönkäytöstä.

Asennetut GEF Vision -energianhallintapalvelut Kauhavan Sähkösuunnittelun alueella
GEF-asiantuntijatiimi

GEF-asiantuntijatiimi

tuki@gef.fi

Edistämme uusiutuvan energian kasvua.

  • Asiantuntijuus
  • Palvelu
  • Luotettavuus
  • Kumppanuus